Darmowa dostawa od 199,00 zł
SuperBezpieczneTM zakupy
SuperFair.Shop badge

Jak przechowywać owoce i warzywa, aby długo zachowały świeżość?

2024-04-10

Ogólne zasady przechowywania owoców i warzyw

Temperatura

Większość produktów preferuje chłodne i ciemne miejsce. Optymalna temperatura przechowywania waha się od 4 do 8 stopni Celsjusza. Idealnym miejscem do przechowywania większości produktów będzie dolna szuflada lodówki. Wyjątkami są banany, pomidory i ziemniaki, które powinny być trzymane w temperaturze pokojowej. Jabłka, gruszki i cytrusy również możesz przechowywać poza lodówką. Zrób z nich ozdobną kompozycję i ułóż w bambusowej misce lub w koszyku na owoce w centralnej części stołu.

Wilgotność

Nie myj owoców przed przechowywaniem, ponieważ wilgoć może przyspieszyć proces psucia. Umyj je dokładnie dopiero przed spożyciem. Nadmiar wilgoci może powodować gnicie, dlatego ważne jest, aby przechowywać owoce i warzywa w przewiewnych pojemnikach. Doskonale sprawdzą się pojemniki na żywność wyłożone papierowym ręcznikiem. Ręcznik wchłonie nadmiar wilgoci. W taki sposób można przechowywać np. rukolę lub ulubiony mix sałat po otwarciu.

Dojrzałość

Nie kupuj owoców i warzyw, które są zbyt dojrzałe, ponieważ szybciej się zepsują. Chyba że wykorzystasz je tego samego dnia. Wybieraj te, które są jędrne i mają intensywny kolor.

Segregacja

Segreguj owoce i warzywa przed przechowywaniem. Niektóre owoce, np. jabłka i banany, wydzielają etylen, który może przyspieszyć dojrzewanie innych owoców i warzyw. 

Regularnie sprawdzaj swoje produkty

Jeśli przechowujesz owoce i warzywa przez kilka dni lub nawet tygodni, pamiętaj o ich regularnym sprawdzaniu. Niektóre kawałki owoców lub warzyw mogą gnić szybciej niż inne w tej samej partii, dlatego należy je natychmiast usunąć. W przeciwnym razie sprawią, że reszta produktów również szybciej się zepsuje.

Jak przechowywać owoce?

Jeśli chcesz, żeby owoce przetrzymywane w lodówce zachowały świeżość przez długi czas, przechowuj je w stałym, niezbyt wysokim poziomie wilgotności. Niektóre lodówki wyposażone są w funkcje, które pomagają utrzymać jej stały poziom i regulować temperaturę.

Sposób na popularne owoce:

  • Jabłka: Przechowuj w piwnicy lub lodówce. Nie myj przed przechowywaniem.
  • Banany: Najlepiej dojrzewają w temperaturze pokojowej. Później trzymaj je w lodówce.
  • Truskawki: Przechowuj w lodówce w pojemniku z papierowym ręcznikiem. Delikatne owoce jak truskawki, winogrona czy borówki najlepiej przechowywać na płasko, po jednej warstwie. Możesz w tym celu wykorzystać 3-poziomowy organizer do przechowywania żywności.
  • Cytrusy: Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Możesz też przechowywać w lodówce, ale wyjmij przed spożyciem, aby poprawić smak. Pomarańcze i grejpfruty nie są wrażliwe na etylen, więc można je przechowywać z jabłkami i gruszkami. Pamiętaj jednak, aby trzymać cytryny i limonki oddzielnie od owoców i warzyw wytwarzających etylen. 

Owoce jak awokado, brzoskwinie i banany czują się zdecydowanie lepiej na kuchennym blacie niż w lodówce. Ułóż je na dwupoziomowym koszu na owoce. 

Przydatna wskazówka: Jeśli chcesz, żeby awokado szybciej dojrzało, przechowuj je na tym samym poziomie co jabłka.

Jak przechowywać warzywa?

Wybór tych najświeższych to pierwszy krok.. Wybieraj warzywa korzeniowe, kapustę, dynię czy cebulę ciężkie jak na swój rozmiar, pozbawione skaz i miękkich plam. Niektóre rodzaje warzyw są wrażliwe na wyżej wspomniany etylen. Poza jabłkami i bananami wydzielają je również pomidory. Dlatego produkty takie jak kapusta, warzywa liściaste, sałatę i brokuły należy odpowiednio odseparować.

Przykłady przechowywania popularnych warzyw:

  • Pomidory: Przechowuj w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym tam, gdzie owoce. Nie myj ich przed przechowywaniem.
  • Marchew: Trzymaj w lodówce w plastikowym pojemniku.
  • Sałata: Włóż do plastikowego pojemnika z papierowym ręcznikiem.
  • Ziemniaki: Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, np. w piwnicy.
  • Cebula i czosnek: Przechowuj w przewiewnym koszyku w temperaturze pokojowej.
  • Papryka: Przechowuj w lodówce w plastikowym pojemniku.
  • Brokuły i kalafior: Przechowuj w lodówce w plastikowym pojemniku z wodą.

Jeśli chcesz dłużej zachować świeżość produktów trzymanych w lodówce, przechowuj je  w woreczkach strunowych. Zatrzymują one wilgoć, zapobiegając wysychaniu produktów i pomagają chronić te wrażliwsze przed działaniem etylenu.

Jeśli jednak zdarzy Ci się przesadzić z ilością zakupionych produktów, a nie chcesz ich wyrzucać, też mamy na to sposób! Wykorzystaj do tego rozdrabniacz do owoców i wyżej wspomniane woreczki strunowe. Rozdrobnienie produktów to szybki i prosty sposób, aby zaoszczędzić miejsce w zamrażarce. Rozdrobnione owoce włóż do woreczków na żywność i połóż na płasko. Dzięki temu zajmą one minimalną ilość miejsca i będziesz mieć przestrzeń na pozostałe produkty,

Polecane

pixel