Najlepsza deska do krojenia, jaką wybrać?
Jaką deskę do krojenia wybrać?
Ze wszystkich akcesoriów kuchennych deska do krojenia jest takim, który znajdziemy w dosłownie każdym domu. I wybór tej najlepszej okazuje się zaskakująco trudny. Na rynku dostępne są różne rodzaje materiałów od drewna, tworzyw sztucznych i kompozytów, po szklane. Zazwyczaj sugerujemy się tym czy deska do krojenia jest trwała, uniwersalna i efektowna. Warto jednak wziąć również pod uwagę, czy jej użytkowanie będzie korzystne dla naszego zdrowia.
Czy plastikowe deski do krojenia to dobry wybór?
Wszystkie przeprowadzone badania potwierdzają, że należy ograniczyć ilość plastiku w materiałach mających kontakt z żywnością. Wszystko to za sprawą mikroplastiku, który uwalniany jest do pożywienia w trakcie krojenia warzyw czy mięsa. Dodatkowo jest to najmniej ekologiczny materiał ze wszystkich dostępnych opcji. Plastikowe deski kuchenne powoli odchodzą do lamusa, chociaż wciąż mają jeszcze swoich zwolenników. Jednak to grono z każdym rokiem maleje. Nie jest to jedynie zasługa świadomości ekologicznej. Deska kuchenna przestała być jedynie praktycznym narzędziem. Obecnie dostępna w różnorodnych kształtach, kolorach i wykonana z różnych materiałów, staje się atrakcyjnym elementem dekoracyjnym naszej kuchni. Ta plastikowa w trakcie regularnego używania szybko traci swoją atrakcyjność wizualną. Poza tym, mamy na rynku taki wybór, że plastikowe deski kuchenne są mało konkurencyjne.
Czym się kierować wybierając deskę do krojenia?
Wybierając deskę do krojenia, weź pod uwagę trzy najważniejsze czynniki: materiał, wielkość powierzchni i jej grubość. To będzie miało wpływ nie tylko na jej estetykę i wygląd. Również na stopień, w jakim zestarzeje się deska kuchenna. Nikt nie lubi nieprzyjemnych zapachów i plam. Dodatkowo twardość materiału ma wpływ na to, jak będą wyglądać Twoje noże.
Szklana deska do krojenia
Ceramiczna i szklana deska do krojenia z pewnością będą nas kusić swoimi ozdobnymi walorami. Producenci noży wydali jedna jednogłośny werdykt: taka deska niszczy tępi noże najbardziej. Mało kto jest również znieść hałas i dźwięki, które generuje w trakcie krojenia. Noże z ząbkami do krojenia pieczywa i warzyw odpadają w przedbiegach. Na plus jednak fakt, że nie przechodzą zapachami i nie rozwijają się na nich bakterie. Jednak tego typu akcesoria warto zarezerwować do serwowania wędlin, owoców i ciast w trakcie przyjęcia lub rodzinnego obiadu.
Drewniana deska do krojenia — hit czy kit?
Deska do krojenia z drewna jest zdecydowanie najpopularniejszym wyborem w naszych kuchniach. Czy najlepszym? Zacytuję klasyka: to zależy. Drewniana deska do krojenia jak wszystko ma swoje wady i zalety. Jest wygodna, trwała łatwo dostępna, bezpieczna dla noży i stosując odpowiednie środki do impregnacji — posłuży nam latami.
Szefowie kuchni i fachowcy wykonujący noże na zamówienie, zgodnie twierdzą, że najlepszym wyborem są deski z litego drewna z widocznymi słojami. Te które biegną od góry deski pionowo w dół, w kierunku spodu – nie tylko pięknie wyglądają, ale także tworzą bardziej miękką powierzchnię cięcia. Dzięki czemu noże są dłużej ostre. Drewniane deski do krojenia o długich włóknach – biegną poziomo od jednej krawędzi deski do drugiej – mają nieco twardszą powierzchnię, ale nadal są uważane za doskonały wybór. Dodatkową zaletą jest wygląd tego typu produktów. Tworzą one doskonały element dekoracyjny, elegancko uzupełniający design kuchni. I to niezależnie od jej stylu. Świetnie sprawdzają się deski do krojenia o nieregularnych kształtach.
Drewniane deski kuchenne — jaką wybrać?
W zależności od użytego drewna deski charakteryzować będą się różną twardością i właściwościami. Bambusowe deski są mocne i trwałe, jednak najlepiej zarezerwować je do serwowania przekąsek i serów.
Drewno tekowe to materiał o dużej zawartości naturalnych olejów. Dzięki temu jest bardziej wytrzymałe, odporne na wilgoć i wsiąka wody. Nie gnije i nie wypacza się, więc jest doskonałym materiałem do podłogi na tarasie i...deski do krojenia! Dodatkową zaletą są jego antybakteryjne właściwości. Najlepsze tekowe deski znajdziesz TUTAJ.
Drewno mango z kolei charakteryzuje się niezwykłymi cechami, które umożliwiają jego wykorzystanie w niemal każdym rodzaju mebli w domu. Dzięki swojej wyjątkowej odporności na wilgoć doskonale sprawdza się jako materiał do produkcji szafek kuchennych i łazienkowych. Stanowi więc doskonałe tworzywo na deskę do krojenia. Jest odporne na wodę i odkształcenia, więc nie wypaczy się w trakcie regularnego używania. Drewnianą deskę mango do swojej kuchni znajdziesz TUTAJ.
Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?
Warto pamiętać, że drewno to żywy materiał. Żeby nie nasiąkała wodą i zapachami mięsa czy przekąsek trzeba o nią dobrze dbać. Poniżej kilka praktycznych wskazówek:
- Nie zostawiaj na desce wody i innych płynów. Wycieraj ją do sucha zaraz po użyciu.
- Jeżeli Twoja deska do krojenia z drewna zaczyna wydzielać́ nieprzyjemne zapachy, warto zastosować naturalne czyszczenie. Posyp ja obficie solą, polej sokiem z połowy cytryny, a następnie dokładnie wyszoruj gąbką. Spłucz deskę pod bieżącą wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika.
- Nie myj deski w zmywarce.
- Regularnie poddawaj impregnacji np. olejem jadalnym.